#1 – PowerMatching City

PowerMatching City vindt plaats in het Groningse Hoogkerk. PowerMatching City behoort tot de 100 duurzaamste projecten over de hele wereld. Ook is PowerMatching City opgenomen in de Systainia100, dit is een lijst met de meest innovatieve projecten voor een duurzame samenleving. PowerMatching City speelt een erg belangrijke, wereldwijde rol in de ontwikkeling van intelligente netwerken en de transitie naar een duurzaam energiesysteem. Met PowerMatching City kunnen consumenten onderling elektriciteit uitwisselen zonder dat het comfortniveau daalt. http://powermatchingcity.nl/

#2 – Proeftuinen

In Groningen wordt veel belang gehecht aan proeftuinen. Proeftuinen zijn plekken waar bedrijven en onderzoekers hun nieuwe technologie of idee kunnen testen in een zo realistisch mogelijke omgeving.

Zo wordt er in één van de proeftuinen door ondernemers en non-profitorganisaties samengewerkt met experts om toepassingen van 5G te testen. 5G is de opvolger van het welbekende 4G netwerk, waar u vast bekend mee bent van uw mobiele apparaten. De proeftuin gaat onder de naam ‘5G Fieldlab’. Er worden toepassingen getest op verschillende gebieden, deze gebieden zijn; zorg, energie, verkeer & logistiek, langdbouw en leefomgeving.

Een voorbeeld van een plus-punt van het 5G netwerk is; een arts kan bijvoorbeeld live vanuit de ambulance meekijken naar de patiënt en vervolgens alvast een diagnose stellen of de ambulancebroeder(s) vertellen wat zij het beste kunnen doen. Op deze manier kan de patiënt sneller worden geholpen en wordt de kans op overlijden in extreme gevallen kleiner. https://www.snn.nl/alle-subsidies/proeftuinen-2018

#3 – SustainableBuildings

SustainableBuildings staat voor het realiseren van innovatieve slimme energie systemen in gebouwen. Door middel van cloud-gebaseerde software wordt het mogelijk voor organisaties om hun energieverbruik te monitoren. Op deze manier kunnen gebruikers en beheerders hun gedrag aanpassen. Op deze manier kan het energieverbruik tot wel 35% verminderen. Erg duurzaam dus! https://sustainablebuildings.nl/nl/

#4 – Tvilight

Tvilight is een duurzame innovatie dat zich focust op lantaarnpalen. Het zorgt ervoor dat het lichtniveau van lantaarnpalen wordt aangepast aan het volume verkeer. ’s Nachts worden de lampen automatisch gedimd naar een laag niveau. Zodra er een voetganger of een andere weggebruiker wordt gedetecteerd, schakelt de lantaarnpaal over naar volle lichtsterkte. De lantaarnpalen worden draadloos met elkaar verbonden, zodat lantaarnpalen waar de weggebruiker zich nóg niet begeeft, ook kunnen worden verhelderd. Dankzij dit duurzame systeem kan er tot wel 80% aan energie worden bespaard. https://www.tvilight.com/

#5 – Innofest

Innofest gebruikt festivals als proefterrein. Festivals zijn immers kleine mini-maatschappijen, met een hek er omheen. Op deze manier kunnen kleine, duurzame innovaties met een maatschappelijke meerwaarde worden getest bij de belangrijkste factor; de maatschappij! Op deze manier kan een innovatie dus in een gecontroleerde omgeving worden getest en gemonitord. https://gezinsbode.nl/2017/08/17/tests-met-innovaties-op-festival-noorderzon

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *